Αθλητισμός & Κλινική Ύπνωση

Η Κλινική Υπνοθεραπεία ως μοντέλο θεραπείας για την Κατάθλιψη
12 Ιουνίου, 2017
Αντιμετωπίζοντας την Αϋπνία με Κλινική Ύπνωση
12 Ιουνίου, 2017
Εμφάνιση όλων

Αθλητισμός & Κλινική Ύπνωση

Πολλοί αθλητές συχνά αναζητούν να βρουν τρόπους που θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν κάποιο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, καθώς και να αποδώσουν στο στόχο τους με τον καλύτερο τρόπο!

Η κλινική ύπνωση έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς αθλητές προκειμένου να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους σε κάποιον αγώνα. Μέσω των υπνοθεραπευτικών τεχνικών έχουν επιτευχθεί θετικές αλλαγές που αναπτύσσουν νέες συνήθειες και συμπεριφορές, βοηθώντας το άτομο να απελευθερώσει δυσάρεστα ή αντιπαραγωγικά συναισθήματα  και συνήθειες. Πολλοί αθλητές έχουν εργαστεί με άρτια εκπαιδευμένους υπνοθεραπευτές επιτυγχάνοντας σημαντική βελτίωση στην προσωπική τους απόδοση, ανεξάρτητα από το άθλημά τους.

Δεδομένου ότι το ασυνείδητο ή αλλιώς βαθύς εσωτερικός εαυτός αποτελεί την κινητήρια δύναμη μεταξύ των περισσότερων από τις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές μας, είναι λογικό ότι μια τεχνική που προκαλεί αλλαγή στον βαθύ εσωτερικό νου μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Η υπνοθεραπεία διέπεται από ένα εύρος ανάλογων τεχνικών. Μέσω αυτών των τεχνικών ένας αθλητής μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του να αντιμετωπίσει θέματα «αυτό-αμφισβήτησης» που συμβάλλουν στο να αδυνατεί ο ίδιος να προχωρήσει σε ένα ανώτερο επίπεδο αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης που θα του επιτρέψει να υπερέχει και να κατορθώσει αυτό που μέχρι πρότινος θεωρούσε ακατόρθωτο και αδιανόητο να επιτευχθεί. Μέσω υπνοθεραπευτικών τεχνικών ένας αθλητής μπορεί επίσης να βοηθηθεί στην απόκτηση καλύτερης και πιο έντονης ικανότητας εστίασης στο στόχο, πράγμα που αποτελεί σημαντικό κριτήριο για να βρεθεί κάποιος στην κορυφή του βάθρου. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει έναν αθλητή να ξεπεράσει το άγχος της επίδοσης ή το λεγόμενο «pre-game stress» που μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και τον τερματισμό στην 6η θέση.

Ο Tiger Woods είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενός απίστευτου αθλητή που έχει χρησιμοποιήσει την ύπνωση για να επιτύχει ένα αξιοθαύμαστο επίπεδο επιτυχίας στο γκολφ. Αναφέρεται να χρησιμοποιεί ισχυρές τεχνικές αυτό-ύπνωσης από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του συγκεκριμένα.

Οι μέθοδοι αυτό-ύπνωσης τον βοήθησαν, όπως και πολλούς άλλους επιτυχημένους αθλητές, να ηρεμεί το νου του από την ένταση, να απελευθερώνεται από το άγχος και να μπορεί μέσω των τεχνικών εσωτερικής εστίασης να »οπτικοποιεί» ολόκληρο το γήπεδο και την έκβαση του αγώνα επικεντρώνοντας 100% την προσοχή του στο παιχνίδι σαν να βρίσκεται εκεί. Σε ένα παιχνίδι μάλιστα όπως το γκολφ, που η εσωτερική εστίαση και επικέντρωση είναι εξαιρετικά σημαντική για το αποτέλεσμα, η «αποσύνδεση» από το εξωτερικό περιβάλλον – θεατές και το θόρυβο είναι απαραίτητη για την επίδοση του αθλητή. Ο Tiger Woods έχει δείξει σαφώς πόσο ισχυρή είναι η ύπνωση και το βαθμό στον οποίο χρησιμοποιώντας την εσωτερική επικέντρωση μπορεί να κατακτήσει υψηλά επίπεδα επιτυχίας.

Οι αθλητές λοιπόν μπορούν συχνά να χρησιμοποιούν εικόνες σε κατάσταση ύπνωσης, μεταφέροντας τον νου στον επιθυμητό στόχο και την επίτευξή του. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να κλείσουν τα μάτια και να εστιάσουν την προσοχή τους στην επίτευξη του στόχου τους και τη βελτίωση των επιδόσεών τους. Από την στιγμή που έχουν δημιουργήσει την απεικόνιση στο μυαλό τους, στη συνέχεια μένει να το κάνουν και πράξη! Η χρήση αυτής της τεχνικής είναι ιδιαίτερα επωφελής όταν το άθλημα απαιτεί γρήγορα και άμεση «έκρηξη» ενέργειας.

Ένας άλλος τρόπος που οι θεραπευτικές τεχνικές μέσω ύπνωσης μπορούν να βοηθήσουν τους αθλητές είναι ηαντιμετώπιση του πόνου και των τραυματισμών. Μαθαίνοντας τεχνικές αποσύνδεσης από τον πόνο μπορούν να βοηθήσουν στο να ανταπεξέλθουν καλύτερα στην ύπαρξή του και να τα βγάλουν πέρα παρά την ύπαρξή του!

Υπάρχουν επίσης τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν έναν αθλητή να αναρρώσει πιο γρήγορα από έναν τραυματισμό. Επιταχύνοντας το χρόνο αποκατάστασης ο αθλητής αποκτά τη δυνατότητα να επιστρέψει στις προπονήσεις και στους αγώνες πιο γρήγορα, γεγονός που μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για τους αθλητές που ο ανταγωνισμός δεσπόζει σε πολύ υψηλά επίπεδα!

Ακόμα κι αν δεν προετοιμάζεστε για τους Ολυμπιακούς αγώνες ή δεν ανταγωνίζεστε ως επαγγελματίας αθλητής, η ύπνωση μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε υψηλότερες επιδόσεις και αντοχές σε οποιοδήποτε άθλημα επιθυμείτε και ασχολείστε. Η συνεργασία με έναν υπνοθεραπευτή και η χρήση τεχνικών αυτό-ύπνωσης μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις σας πολύ περισσότερο από ότι νομίζατε ότι είναι δυνατόν!

 

Κυριακή Λέντζιου

MSc, Κλινική Ψυχολόγος