Μετατραυματικό Στρες (PTSD): Απαλλαγείτε! Η Κλινική Υπνοθεραπεία ως μοντέλο θεραπείας
12 Ιουνίου, 2017
Ενσυναίσθηση: Η σημασία της συναισθηματικής ταύτισης στις διαπροσωπικές σχέσεις
12 Ιουνίου, 2017
Εμφάνιση όλων

Σωματική Άσκηση, Μεταβολισμός και Υποσυνείδητο! Μια συλλογική εργασία…για την απώλεια βάρους

Οι επιλογές των ατόμων όσον αφορά τη διατροφή (τόσο γενικά όσο και κάθε μέρα) καθορίζονται τόσο από βιολογικούς όσο και από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες. Η λήψη τροφής δεν ικανοποιεί μόνο τις βιολογικές ανάγκες τις πείνας και της δίψας, αλλά και ενέργειες συμβολικές, ηθικές και πολιτισμικά καθορισμένες.

Συναφές προς τη διατροφή είναι το ζήτημα του ελέγχου του βάρους. Λόγοι γενετικοί και ψυχοκοινωνικοί (όπως το στρες) και η κατανάλωση πολύ περισσότερων από τις αναγκαίες θερμίδες συντελούν στην υπερβολική αύξηση βάρους.

Κάθε οργανισμός έχει ένα κωδικοποιημένο μέσα του  προκαθορισμένο σημείο βάρους που βρίσκεται σε μία διαρκή προσπάθεια να το διατηρήσει. Όταν το βάρος αρχίζει να αλλάζει, τότε ο οργανισμός λαμβάνει διορθωτικά μέτρα τα οποία είναι άμεσα συνυφασμένα με το μεταβολισμό. Ο μεταβολισμός του κάθε ατόμου είναι διαφορετικός. Υπάρχουν άτομα που αν αυξήσουν ή μειώσουν δραστικά τις θερμίδες που λαμβάνουν θα παρατηρήσουν μια ανάλογη μεταβολή στο βάρος τους και υπάρχουν άνθρωποι που όσο και να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες δεν θα παρατηρήσουν καμία ιδιαίτερη αλλαγή. Ο μεταβολισμός μας, όπως και όλες οι αυτόνομες, αυτόματες βιολογικές λειτουργίες μας ελέγχεται από αυτό που ονομάζουμε «υποσυνείδητο» ή διαφορετικά «ασυνείδητος νους».

Η φυσική άσκηση συνδέεται με πολλαπλά οφέλη, τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική υγεία  επιταχύνοντας ακόμη και τις λειτουργίες του μεταβολισμού. Όσον αφορά τον ασυνείδητο νου μας, ο οποίος σχετίζεται με συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου ελέγχοντας έτσι συγκεκριμένες λειτουργίες ανάλογα με τις ανάγκες μας κάθε στιγμή, έντονη σωματική δραστηριότητα σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε άμεσα μια κατάσταση που έχει σχέση με την επιβίωσή μας. Η σωματική άσκηση λειτουργεί σαν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία μπαίνει θα λέγαμε ο οργανισμός αυξάνοντας όλες τις βιολογικές λειτουργίες του και ταυτόχρονα και το μεταβολισμό του με σκοπό να ξεφύγει από κάτι. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει όταν αναπαυόμαστε και το σώμα μας βρίσκεται σε αδράνεια. Ο ασυνείδητος νους πιστεύει ότι δεν χρειαζόμαστε εκείνη τη στιγμή ενέργεια από τη τροφή που έχουμε καταναλώσει και έτσι αποφασίζει αυθόρμητα να το μετατρέψει σε λίπος και να το αποθηκεύσει στο σώμα προκειμένου να το χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή αργότερα που οι συνθήκες θα το απαιτούν.

Ο τρόπος και η ταχύτητα με την οποία λειτουργεί ο μεταβολισμός μας εξαρτάται άμεσα τόσο από τη ζωή που κάνουμε όσο και από το υποσυνείδητό μας. Το πόση τροφή από αυτή που τρώμε λοιπόν θα μετατραπεί και θα χρησιμοποιηθεί σαν ενέργεια και πόση θα αποθηκευτεί σαν λίπος, είναι αποκλειστική απόφαση του ασυνειδήτου. Τα περισσότερα προβλήματα πάχους οφείλονται σε επιδράσεις που έχει δεχτεί ο ασυνείδητος νου, δηλαδή σε ψυχολογικούς προγραμματισμούς που εξυπηρετούν κάποιον ασυνείδητο στόχο και με βάση τον οποίο καθορίζεται αυτόματα ο ρυθμός και οι λειτουργίες του μεταβολισμού, αλλά και οι συνήθειες μας όσον αφορά την κατανάλωση τροφής. Χαμηλή αυτοπεποίθηση, άγχος, εκνευρισμός, πλήξη, μοναξιά, απογοήτευση, αίσθηση ανεκπλήρωτου είναι ορισμένα από τα συναισθήματα που λειτουργούν εκφράζοντας ανάγκες και θέλω του εαυτού. Διάχυτες δυσάρεστες συναισθηματικές καταστάσεις υποθάλπονται πίσω από διατροφικές διαταραχές.

Για να μπορούν λοιπόν να υπάρχουν επιτυχημένα και μόνιμα αποτελέσματα αναφορικά με τις διατροφικές διαταραχές απαιτείται μια θεραπευτική αγωγή βάθους κατά την οποία έχει γίνει εντοπισμός και διεξοδική επεξεργασία των διάφορων βαθύτερων, ψυχοσυναισθηματικών αιτιών και παραγόντων που οδηγούν το άτομο σε αδυναμία τήρησης ενός υγιούς διατροφικού προγράμματος.

Οι δίαιτες μπορεί να πετυχαίνουν το στόχο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο. Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της δίαιτας το άτομο μπαίνει σε μια σειρά απαγορεύσεων τις οποίες ο ασυνείδητος νους δεν μπορεί να αποδεχτεί. Το ασυνείδητο δεν ανταποκρίνεται σε αρνητικές εκφράσεις. Δεν ακούει ΔΕΝ, θα λέγαμε.  Έτσι είτε στο τέλος η δίαιτα διακόπτεται ή τελικά δεν ξεκινάει ποτέ. Το υποσυνείδητο ΔΕΝ δέχεται την άρνηση. Γι αυτό λοιπόν πρέπει να περιορίζουμε αρνητικές φράσεις και λέξεις όπως “δεν θέλω”, “δεν μπορώ”, ‘’δεν θα φας αυτό’’. Δίνοντας λοιπόν θετική «τροφή» στο ασυνείδητο άμεσα λειτουργεί θετικά. Δεν είναι τυχαίο που όταν χαμογελάμε και κάνουμε θετικές σκέψεις άμεσα νιώθουμε και ευτυχισμένοι.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να δίνουμε στο ασυνείδητο στόχους θετικούς.  Για παράδειγμα αν στόχος μας είναι να αδυνατίσουμε φανταζόμαστε τον εαυτό μας κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε στο επιθυμητό βάρος με την συγκεκριμένη εικόνα. Αυτό πετυχαίνει δύο πράγματα. Πρώτον η τελευταία σκέψη της νύχτας είναι θετική και ξυπνάμε το πρωί με καλύτερη διάθεση, και δεύτερον εκπαιδεύουμε το υποσυνείδητο μας να δέχεται θετικές εισηγήσεις από εμάς τους ίδιους, και δίνοντάς του εικόνες να υλοποιήσει.

Μην ξεχνάτε…. Το υποσυνείδητο μας δουλεύει συνεχώς στο να υλοποιεί τους στόχους μας με περισσότερους τρόπους από ότι μπορεί κανείς να φανταστεί!

 

Κυριακή Λέντζιου

Κλινική Ψυχολόγος, MSc