Το παιδί μου αλλάζει, μπαίνει στην εφηβεία! Προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα…
12 Ιουνίου, 2017
Διδάσκοντας σε ένα παιδί με Νοητική Υστέρηση
12 Ιουνίου, 2017
Εμφάνιση όλων

Διδάξτε στα Παιδιά σας τη Μαγεία των Χριστουγέννων

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι για τα παιδιά χρόνος αγάπης, χαράς, δημιουργικότητας, κεφιού και γέλιου. Οι υποχρεώσεις του σχολείου περιορίζονται και τα παιδιά έχουν περισσότερο χρόνο να περάσουν στιγμές με την οικογένειά τους, τους φίλους τους, τα αγαπημένα συγγενικά τους πρόσωπα.

Τα παιδιά χρειάζονται σήμερα τα Χριστούγεννα περισσότερο από ποτέ. Όχι για τα δώρα που πιθανότατα προσμένουν να λάβουν, αλλά για την ανάγκη να διαφύγουν από τις καθημερινές συνήθειες και υποχρεώσεις, να ζήσουν το μυστήριο και τη μαγεία των εορτών που είναι στενά συνδεμένη με την παιδική ηλικία. Λίγα είναι τα μυστήρια που έχουν διατηρηθεί στις μέρες μας για τα παιδιά, καθώς βομβαρδιζόμαστε διαρκώς με απόψεις και ειδήσεις όλων των ειδών τις οποίες δεν κατανοούμε και δεν προλαβαίνουμε να διαχειριστούμε. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο μαγικός κόσμος της παιδικής ηλικίας να χάνεται σιγά-σιγά.

Το μόνο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε είναι να κρατήσουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανή! Δε χρειάζονται χρήματα παρά μόνο όρεξη και διάθεση χρόνου.

Οι γιορτές μπορούν από μόνες τους να προσφέρουν μορφωτικά ερεθίσματα στα παιδιά, αρκεί να αδράξουμε τις ευκαιρίες που μας δίνουν και μέσα από κάποιες δραστηριότητες να μεταδώσουμε στα παιδιά, γνώσεις, αξίες, έθιμα και αγάπη!

Συμβουλές και ιδέες για όλα αυτά:

– Συζητήστε με τα παιδιά σας πώς σχεδιάζετε να περάσετε τις ημέρες των γιορτών. Είναι σημαντικό να τους δείχνετε το ενδιαφέρον σας αναφορικά με τις δικές τους επιθυμίες. Εξηγήστε τους λόγους που προτείνετε κάτι και μην χρησιμοποιείτε τελεσίγραφες αποφάσεις.

– Κάντε έναν προϋπολογισμό στα χρήματά σας. Προσπαθήστε να κάνετε μια διαχείριση των οικονομικών όσο το δυνατόν περισσότερο εστιασμένη στα απαραίτητα για να περάσετε ευχάριστα και ήρεμα τις ημέρες των εορτών. Κρατώντας τις προσδοκίες σας χαμηλά θα μπορέσετε να γλιτώσετε τη θλίψη που πολλές φορές οι μέρες των Χριστουγέννων φέρνουν.

– Αγοράστε ένα δώρο στο παιδί σας, κι όχι πολλά. Έτσι θα μπορέσετε περιορίσετε και τα έξοδα αλλά και το σημαντικότερο θα μπορέσετε να δείξετε στο παιδί σας τη σημασία του δώρου. Χαρίζοντας πολλά δώρα το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να μην κατανοήσει πόσο σημαντικό και χρήσιμο του είναι αυτό που του πήρατε, καθώς θα εστιαστεί αυθόρμητα στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα αυτού.

– Μην αντικαθιστάτε με δώρα τον προσωπικό χρόνο με το παιδί σας. Σε περίπτωση που τυχαίνει να εργάζεστε πολλές ώρες ή να λείπετε υποχρεωτικά στο εξωτερικό από την καθημερινή ανατροφή του παιδιού σας μην προσπαθήσετε μόλις έρθετε σε επαφή μαζί του να το γεμίσετε υλικά αγαθά. Μην ξεχνάτε, το παιδί σας έχει ανάγκη από εσάς! Όλα τα υπόλοιπα ακόμη κι αν το χαροποιήσουν δε θα γεμίσουν το κενό. Περάστε λοιπόν δημιουργικό χρόνο μαζί του, ακόμη κι αν σας φαίνεται λίγος και απαλλαγείτε από τυχόν ανασφάλειες και τύψεις και θυμηθείτε ότι τώρα ΕΙΣΤΕ ΕΚΕΙ μαζί του! Απολαύστε το!

– Εάν το παιδί σας ζητάει ένα δώρο που οικονομικά αδυνατείτε να το αγοράσετε, εξηγήστε του. Μην το αρνηθείτε, μην το αντικαταστήστε από μόνοι σας με κάτι άλλο. Πείτε του την αλήθεια και επιλέξτε μαζί κάτι που θα του αρέσει εξίσου.

– Παρακολουθείστε παρέα μια χριστουγεννιάτικη παράσταση στο θέατρο, τον κινηματογράφο ή και στο σπίτι. Θα μοιραστείτε μαζί εικόνες, συναισθήματα και εμπειρίες, οι οποίες θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη των παιδιών σας.

– Εξηγήστε του πόσο σημαντικό είναι να βοηθάμε ανθρώπους τις ημέρες των Χριστουγέννων. Μαζέψτε μαζί με το παιδί σας ρούχα ή παιχνίδια που δεν χρειάζεται πια και χαρίστε τα σε κάποιο ίδρυμα, στην εκκλησία της γειτονιάς σας ή σε κάποια οικογένεια που γνωρίζετε ότι τα έχει ανάγκη.

– Μην ξεχνάτε ότι τα Χριστούγεννα είναι για τα παιδιά διακοπές κι όχι διάβασμα. Οργανώστε τις ώρες και τις μέρες που θα βάλετε στο παιδί σας να κάνει επαναλήψεις με μία συμφωνία που θα διαπραγματευτείτε παρέα. Έτσι το παιδί θα νιώθει ότι τηρεί όχι τη δική σας υποχρέωση, αλλά τη δική του δέσμευση απέναντι πρώτα από όλα στον εαυτό του.

– Προσέξτε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που αγοράζετε. Τα ψηφιακά παιχνίδια έχουν αντικαταστήσει σε τεράστιο βαθμό το παραδοσιακό παιχνίδι. Καθώς είναι δύσκολο να αρνηθείτε την αγορά ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού, φροντίστε να την ποιότητα και το είδους αυτού που αγοράζετε ώστε να έχει ταυτόχρονα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό αντίκρισμα στο παιδί σας.

– Εντάξτε το παιδί σας στις δικές σας δραστηριότητες. Δώστε του τη δυνατότητα να βοηθήσει στο στόλισμα του σπιτιού, στο στρώσιμο του εορταστικού δείπνου, στην προετοιμασία εδεσμάτων. Δείξτε του πόσο σημαντική και πολύτιμη είναι η βοήθεια του.

– Παρακινείστε το παιδί σας να φτιάξει μόνο του δώρα για κάποιον που θέλει. Ωθείστε το παιδί σας να φτιάξει μια κάρτα ή μια χριστουγεννιάτικη χειροτεχνία και να τη χαρίσει στη γιαγιά και τον παππού του ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο που επιθυμεί. Έτσι θα κατανοήσει τη συναισθηματική αξία του δώρου κι όχι την υλική.

– Φροντίστε και το δικό σας εαυτό! Οι απαιτήσεις των εορτών – οικογένεια, έθιμα, προετοιμασίες, δώρα, τελευταίες υποχρεώσεις του έτους – πολλές φορές γίνονται αιτία να ξεχνάμε και τις προσωπικές μας ανάγκες ως γονείς. Τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να οργανωθεί και να τελεστεί αν ο εαυτός μας δεν νιώθει καλά.

Και τέλος, μην ξεχνάτε ότι σημείο εκκίνησης για όλα αποτελεί η αγάπη, η ασφάλεια, η θετική ενίσχυση που παίρνουμε και δίνουμε στο περιβάλλον μας. Τα παιδιά σας έχουν ως πρωταρχική ανάγκη την αγκαλιά και το χαμόγελο σας! Μην το ξεχνάτε ποτέ και μην το αποδυναμώνετε ποτέ! Είναι πολύ πιο ισχυρό από όσο φαντάζεστε!

Η ανάγκη των παιδιών να περνάτε χρόνο μαζί τους, να νιώθουν την παρουσία των γονιών τους, την αγάπη και την ασφάλεια της αγκαλιάς σας είναι όπως ένα κουτί με ένα όμορφο περιτύλιγμα και κορδέλες που θυμίζει δώρο, το οποίο είναι όμως άδειο μέσα…και ένα κουτί χωρίς κορδέλες και περιτύλιγμα που μέσα όμως περιέχει ένα δώρο.

Τι είναι σημαντικότερο…; Σκεφτείτε…. και απλά πράξτε!

 

Κυριακή Λέντζιου

Κλινική Ψυχολόγος, MSc