Οι ρόλοι της γυναίκας σήμερα – Πώς να προλάβουμε δουλειά, σπίτι και προσωπική ζωή…;
12 Ιουνίου, 2017
Το δέντρο που έδινε…
12 Ιουνίου, 2017
Εμφάνιση όλων

«Και το άγχος μπαίνει στο κρεβάτι σου…Αντιμετώπισέ το!»

Η ένταση της καθημερινότητας, η πολυπλοκότητα που την διακατέχει και οι απαιτήσεις που ολοένα και αυξάνονται γίνονται αιτία το άγχος της καθημερινότητας να αυξάνεται διαρκώς. Τράπεζες, λογαριασμοί, μποτιλιάρισμα, πισώπλατα εργασιακά μαχαιρώματα, ανταγωνισμός, απώλεια εργασίας είναι μερικές από τις βασικές αιτίες που οδηγούν στην αύξηση του άγχους.

Είναι λογικό λοιπόν να ακολουθεί απώλεια της διάθεσης και έντονα αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις. Γκρίνια, συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας γίνονται πιο έντονα από ποτέ.

Το άγχος αποτελεί μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που περιλαμβάνει αισθήματα φόβου ή και τρόμου σαν απάντηση συνήθως σε καταστάσεις κινδύνου ή πίεσης. Αποτελεί φυσιολογικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού που όλοι ανεξαιρέτως βιώνουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Πολλές φορές ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται δε γίνεται άμεσα αντιληπτός από το άτομο, καθώς η πηγή δεν είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστή ή αναγνωρίσιμη.

Στην προσπάθεια μας να κερδίσουμε και να χειραγωγήσουμε δύσκολες καταστάσεις της καθημερινότητας, συνειδητά ή ασυνείδητα, μπαίνουμε σε κατάσταση έντονου άγχους γεγονός που επηρεάζει αρνητικά και υποσκάπτει τη σεξουαλική ζωή. Όσο πιο πολύ διαρκεί η περίοδος του άγχους, τόσο πιο βλαβερές οι συνέπειες για τον οργανισμό αλλά και για τη σεξουαλική ζωή του ατόμου.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το άγχος επηρεάζει τη λειτουργικότητα του ατόμου και σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο και σε σωματικό. Έντονη νευρικότητα, υπερβολική λύπη, ευερεθιστότητα, απώλεια όρεξης αλλά και τρέμουλο, έντονη εφίδρωση, αύξηση των καρδιακών παλμών, ζάλη, κόπωση, δύσπνοια, πόνος στο στήθος είναι ορισμένα από τα συμπτώματα που μπορεί να κάνουν αισθητή την παρουσία του άγχους.

Πώς όμως όλα αυτά να μην έχουν αντίκτυπο και στη σεξουαλική ζωή του ατόμου;

Είτε μιλάμε για τους άντρες είτε μιλάμε για τις γυναίκες, το άγχος υποσκάπτει τη σεξουαλική ζωή. Στις γυναίκες οι ορμόνες του άγχους επηρεάζουν τις γυναικείες ορμόνες που συνδέονται με την σεξουαλική επιθυμία με αποτέλεσμα την καταστολή της. Από την άλλη στους άντρες, το άγχος προκαλεί μια άμεση πτώση της τεστοστερόνης στο αίμα με αποτέλεσμα τη μείωση της σεξουαλικής ορμής και της σεξουαλικής απόδοσης.

Όλες αυτές οι αυτόματες βιολογικές αρνητικές επιδράσεις του άγχους πολλές φορές ερμηνεύονται από το ζευγάρι ως έλλειψη επιθυμίας του ενός από τους δύο συντρόφους για σεξ ως μια μορφή απόρριψης ή προβλήματος στη σχέση. Αυτόματες αρνητικές σκέψεις όπως: «Δε με θέλει πια», «Έχει άλλον/άλλη», «Θέλει να χωρίσουμε», «Δεν του/της αρέσω όπως παλιά», αρχίζουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις το άγχος και τα επακόλουθα αυτού είναι η αιτία του κακού!

Πώς να το διαχειριστώ;

  • Είναι σημαντικό να στρέψετε την προσοχή σας στα πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε και να ελέγξετε. Αφιερώστε χρόνο και σκέψη πριν ενεργήσετε. Αναλύστε λογικά και ψύχραιμα τις καταστάσεις της καθημερινότητας και δώστε πιθανές επιλογές που μπορείτε να έχετε βάζοντας ακόμη και μικρούς ρεαλιστικούς επιτεύξιμους στόχους. Έτσι θα γεμίσετε χαρά και θα απολαύσετε του καρπούς των προσπαθειών σας.
  • Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να απολαύσει στιγμές γέλιου όσο φορτισμένοι και να είστε. Τα γέλιο διώχνει το άγχος! Δείτε μια κωμωδία με τον/την σύντροφό σας πριν πέσετε για ύπνο. Το χιούμορ λειτουργεί λυτρωτικά και απελευθερωτικά.
  • Αφιερώστε κάθε μέρα λίγο χρόνο να παίρνετε βαθιές και αργές εισπνοές. Κρατήστε τον αέρα για λίγο στα πνευμόνια σας εισπνέοντας δύναμη και ενέργεια και εκπνεύστε αργά καθετί αρνητικό. Προσφέρεται στο σώμα και στο νου σας αυτή την εύκολη και απαραίτητη χαλάρωση.
  • Συζητήστε με τον/την σύντροφό σας όλα αυτά που σας απασχολούν. Το πρόβλημα γίνεται μικρότερο και ελαφρύτερο όταν το μοιραζόμαστε με κάποιον άλλο.
  • Επιδιώξτε να έρχεστε σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Ακόμα και η ενασχόληση με τα παιχνίδι είναι χαρά και βοηθά του μύες να χαλαρώσουν.
  • Δώστε έμφαση στα θετικά. Αποφύγετε να σκέφτεστε αρνητικά πράγματα και ψάξτε να βρείτε θετικά στοιχεία που απαρτίζουν τη ζωή σας και την καθημερινότητά σας.
  • Αποδεχτείτε το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Δε σημαίνει ότι αν αποδεχτώ το πρόβλημά μου, θα το καταστήσω και μόνιμο. Το ακριβώς αντίθετο. Η αποδοχή του προβλήματος αποτελεί ασυνείδητα και την έναρξη εύρεσης λύσης αυτού.

Το άγχος σκοτώνει το σεξ ή το σεξ σκοτώνει το άγχος;

Οφείλουμε όλοι μας να προστατέψουμε την ψυχική μας υγεία και φυσικά οφείλουμε όλοι μας να προστατέψουμε τη σεξουαλικότητά μας και να προάγουμε τη σεξουαλική μας υγεία προκειμένου να έχουμε μια καλύτερη και ευτυχέστερη ζωή.

Είναι σημαντικό να μην χάνετε καμία ευκαιρία να απολαμβάνεται την ερωτική σας ζωή. Οι έγνοιες και οι σκοτούρες τις καθημερινότητας μπορούν να κατασταλούν όταν περνάμε καλά και ευχαριστιόμαστε την ζωή μας. Δεν είναι κακό να δώσετε στον εαυτό σας το χρόνο που έχει ανάγκη, άλλωστε όταν όλη η καθημερινότητα σας πιέζει, μην πιέζετε κι εσείς τον εαυτό σας για κάτι που στόχο έχει να σας χαλαρώσει. Η καθημερινότητα θα έχει πάντα τα δικά της προβλήματα και το άγχος αυτής δε μπορεί να απουσιάσει. Μπορεί όμως να τεθεί υπό έλεγχο μέσω σωστών τρόπων αντιμετώπισης. Ο τρόπος αντιμετώπισης διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μεταχειριζόμενοι τις σωστές στρατηγικές αντιμετώπισης μπορούμε να γίνουμε κυρίαρχοι της κατάστασης και να νιώθουμε ευεξία και ηρεμία.

Το σεξ άλλωστε είναι αγχολυτικό!

 

Κυριακή Λέντζιου

MSc, Κλινική Ψυχολόγος