Μην το σκέφτεσαι…Απλά Ζήσε!
12 Ιουνίου, 2017
«Και το άγχος μπαίνει στο κρεβάτι σου…Αντιμετώπισέ το!»
12 Ιουνίου, 2017
Εμφάνιση όλων

Οι ρόλοι της γυναίκας σήμερα – Πώς να προλάβουμε δουλειά, σπίτι και προσωπική ζωή…;

Πόσες φορές σκεφτήκατε πόσους ρόλους έχει στην καθημερινή κοινωνία η γυναίκα σας, η μητέρα σας, η συνάδελφός σας, η κόρη σας, η φίλη σας;

Δύσκολα θα συναντήσουμε κάποια γυναίκα που; δεν θα έχει αναλογιστεί το πλήθος των ρόλων που ενσαρκώνει στην καθημερινότητά της…

Γυναίκα – μητέρα – εργαζόμενη – κόρη – σύντροφος – νοικοκυρά –  φίλη

Η προσπάθεια ανταπόκρισης σε όλα αυτά με τον πιο «σωστό» και τέλειο τρόπο, όπως προστάζει πολλές φορές η κοινωνία, συχνά οδηγεί σε πίεση, άγχος και εξάντληση. Καταστάσεις που δυστυχώς στις μέρες μας μπορεί να οδηγήσουν σε δύσκολες διαπροσωπικές σχέσεις, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, επιθετικότητα.

Η ανάγκη λοιπόν που προβάλλεται είναι να μπορούμε να κρατήσουμε ισορροπίες που απαιτούνται ανάμεσα στις υποχρεώσεις ως μητέρα και νοικοκυρά από τη μια και ως εργαζόμενης από την άλλη. Παράλληλα, οφείλουμε στον εαυτό μας να θυμόμαστε και το ρόλο μας ως γυναίκες.

Εκείνο που παίζει σημαντικό ρόλο είναι να κατανοήσουμε ότι το ζήτημα δεν είναι να βρεθεί περισσότερος χρόνος εγκαταλείποντας κάποιον ρόλο, αλλά να οργανώσουμε την καθημερινότητα με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει χώρος και χρόνος για όλους τους ρόλους. Είναι σίγουρο ότι και περισσότερος χρόνος να υπήρχε αν δεν υπάρχει σωστή οργάνωση αυτού, το αποτέλεσμα θα ήταν και πάλι δυσλειτουργικό…

Τι μπορούμε να κάνουμε;

– Ο τομέας Εργασία

Η πρώτη απόφαση  που οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν είναι να σταματήσουν από τη δουλειά τους. Η εργαζόμενη γυναίκα αποτελεί σήμερα για το γυναικείο φύλο μια ανάγκη. Για πολλές από εμάς η δουλειά λειτουργεί ως προσωπική θεραπεία και ανάπτυξη. Ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού το οποίο αν νιώσουμε ότι μας το στερούν, το ψυχικό και βιολογικό μας ρολόι αντιδρά και νοσεί, με οποιοδήποτε τρόπο το ίδιο θεωρήσει καλύτερο. Σίγουρα λοιπόν δεν είναι λύση να σταματήσουμε τη δουλειά! Αντίθετα, είναι ανάγκη να εναρμονίσουμε και τους υπόλοιπους ρόλους ώστε να γλιτώσουμε από συναισθήματα θυμού, απελπισίας, απόγνωσης, απογοήτευσης, έλλειψης όρεξης για ζωή.

– Ο Τομέας Σπίτι

Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα αναφορικά με τις δουλειές του σπιτιού θα μπορέσει να βοηθήσει  στην οργάνωση. Μοιράζοντας ρόλους σε εσάς, στο σύζυγο και τα παιδιά, θα μπορέσετε να απαλλαγείτε από ευθύνες που σας πνίγουν. Π.χ. τα παιδιά πριν ή μετά το σχολείο θα συμμαζεύουν το δωμάτιο τους καθημερινά. Οι δουλειές του σπιτιού, ειδικά όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα για να ζητήσεις εξωτερική βοήθεια, γίνονται μεγάλο εμπόδιο και περιορίζουν τη λειτουργικότητα της γυναίκας. Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να περιορίσετε το χρόνο που σας τρώνε είναι η ισορροπία και η οργάνωση ρόλων!

Για παράδειγμα, ζητήστε από το σύζυγό σας να παίρνει κάποιες μέρες αυτός τα παιδιά από το σχολείο ή να τα πηγαίνει εκείνος, έτσι ώστε να μείνει προσωπικός ελεύθερος χρόνος για εσάς.

– Ο Τομέας Γυναίκα – Εαυτός

Η διατήρηση της θηλυκής φύσης της γυναίκας είναι απαραίτητη για να πραγματοποιείται κάθε ιδέα. Δυστυχώς, εκείνον που βάζουμε πάντα στο περιθώριο είναι ο εαυτός μας, ξεχνώντας ότι αυτός είναι που μπορεί να κρατήσει όλους τους τομείς ενωμένους. Η δυναμικότητα, η υπομονή, η πίστη, η αγάπη, η φροντίδα είναι όλα γένους θηλυκού!. Είναι απαραίτητο να φροντίζουμε τον εαυτό μας, την εμφάνισή μας έτσι ώστε να διατηρούμε την αυτοπεποίθηση ακόμη και τη σεξουαλικότητα μας ακλόνητη.

Θα ήταν καλό να σκεφτείτε και να γράψετε ποιες δραστηριότητες θα σας άρεσαν να κάνετε (π.χ. φίλοι, γυμναστήριο, χορός κλπ), το χρόνο που θα απαιτήσουν από το χρόνο σας και στη συνέχεια να εντοπίσετε κενά που θα μπορούσατε να τις εντάξετε.

– Ο Τομέας Κόρη

Πολλές φορές πέρα από την δική μας οικογένεια έχουμε αναλάβει να φροντίζουμε και την πατριαρχική μας οικογένεια. Ο μπαμπάς και η μαμά μας καθημερινά γκρινιάζουν ότι δεν μας βλέπουν ή ότι δεν βλέπουν αρκετά τα εγγόνια τους. Εκμεταλλευτείτε το χρόνο που οι ίδιοι ζητούν να περάσουν με τα εγγόνια τους. Ο χρόνος που θα σας απομείνει για να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας θα είναι περισσότερος από αυτόν που χρειάζεστε για να τα πάτε εκεί. Και μην ξεχνάτε! Πιείτε και έναν καφέ μαζί τους πριν φύγετε!.

– Ο Τομέας Σύντροφος

Η υγιείς και ήρεμη προσωπική ζωή αποτελεί σημαντικό κομμάτι αρμονίας του εαυτού. Έτσι λοιπόν, το γεγονός ότι οι δυσκολίες της καθημερινότητας μπορεί να σας αναγκάζουν να δουλεύετε περισσότερες ώρες για να ανταπεξέλθετε και το γεγονός ότι μπορεί να έχετε κάνει και τρία και τέσσερα παιδιά δεν σημαίνει ότι πάψατε να είσαστε η αγαπημένη γυναίκα του άντρα σας που αποφάσισε να περάσετε μαζί την υπόλοιπη ζωή σας. Βρείτε λοιπόν μία – δύο δραστηριότητες που θα σας άρεσαν να κάνετε μαζί του και απλά, απολαύστε τες!

– Ο Τομέας Μητέρα

Αποφάσισα να αφήσω τελευταίο αυτό τον «τομέα», καθώς είναι ο μοναδικός που δεν μπαίνει σε καλούπια. Δεν έχει όρια, δεν περιορίζεται και δεν σταματάει πουθενά. Μπορείς να γίνεις λιγότερο νοικοκυρά, αλλά όχι λιγότερο μητέρα! Είναι ένας ρόλος που αφού σου δοθεί τον ακολουθείς και σε ακολουθεί για πάντα. Η πρώτη και η τελευταία σου έγνοια είναι ο ρόλος της μητέρας!

Ωστόσο, για να μπορεί να νιώθει μια μητέρα ψυχικά όμορφα είναι απαραίτητο να νιώθει καλά και ως σύντροφος και ως κόρη και πάνω από όλα ως γυναίκα με το εαυτό της. Μικρές αλλαγές της καθημερινότητας μπορούν να χρήσουν την έναρξη μια καλύτερης καθημερινότητας. Για παράδειγμα, το μοίρασμα δραστηριοτήτων σχετικά με το παιδί, που ανέφερα και παραπάνω, μεταξύ εσάς και του συζύγου θα δώσει τη δυνατότητα και στους δύο να οργανώσετε καλύτερα το χρόνο σας και να περνάτε εξίσου σημαντικό χρόνο μαζί του. Π.χ. Ο ένας θα μπορούσε να αναλάβει το βραδινό ύπνο, ο άλλος το φαγητό ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Πολλοί οι ρόλοι… Πολλές και οι υποχρεώσεις… Πολλές από εσάς θα αναρωτηθείτε – ‘’Μα πώς να τα κάνω αυτά;’’ – Να θυμάστε ότι ο εαυτός σας για να είναι ευτυχισμένος τα έχει ανάγκη! Άρα αν αποφασίσει να τα κάνει, θα βρει και τον τρόπο… Πάντα υλοποιείται αυτό που οι γυναίκες σκεπτόμαστε, φανταζόμαστε και αγαπάμε! Ας είμαστε συνειδητές στην πιο μεγάλη αλήθεια, την πιο αληθινή από όλες, μια αλήθεια που ισχύει για όλους μας, γυναίκες και άντρες: ότι χτίζουμε καθημερινά αυτό που οραματιζόμαστε, ευχόμαστε και αγαπάμε!

 

Κυριακή Λέντζιου

Κλινική Ψυχολόγος, MSc