Αντιμετωπίζοντας την Αϋπνία με Κλινική Ύπνωση

Αθλητισμός & Κλινική Ύπνωση
12 Ιουνίου, 2017
Μετατραυματικό Στρες (PTSD): Απαλλαγείτε! Η Κλινική Υπνοθεραπεία ως μοντέλο θεραπείας
12 Ιουνίου, 2017
Εμφάνιση όλων

Αντιμετωπίζοντας την Αϋπνία με Κλινική Ύπνωση

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αϋπνία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η ύπνωση μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία για αυτό.

Το να μπορεί κάποιος να κοιμηθεί ευχάριστα και ήρεμα το βράδυ είναι απαραίτητο για αυτόν έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά ολόκληρη τη μέρα. Είναι επίσης απαραίτητο για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής του υγείας. Όταν υποφέρεις από αϋπνία και προβλήματα ύπνου αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο που νιώθεις και στον τρόπο που λειτουργείς. Η χρόνια αϋπνία μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής σου. Οι διαπροσωπικές σχέσεις σου βάλλονται επειδή νιώθεις κουρασμένος και αδύναμος. Η δουλειά σου επηρεάζεται αρνητικά καθώς ολοένα και περισσότερο δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς και να ολοκληρώσεις μια εργασία αποτελεσματικά. Η υγεία σου υποφέρει και καταρρέει σταδιακά επειδή το σώμα σου δεν απολαμβάνει την ξεκούραση που επιθυμεί να απολαύσει και έχει την ανάγκη για να κρατήσει τα κύτταρα σου υγιή και αναζωογονημένα.

Η αϋπνία και τα προβλήματα ύπνου γενικότερα  προκαλούνται από στρες και άγχος, όπως και από πολλούς άλλους παράγοντες. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αϋπνία μπορεί να θεωρηθεί σαν μια άσχημη συνήθεια και όπως όλες οι άσχημες συνήθειες μπορεί να αντικατασταθεί με μία καλή συνήθεια, όπως για παράδειγμα να πέφτεις για ύπνο εύκολα και να απολαμβάνεις έναν κατάλληλο βραδινό απολαυστικό και ξεκούραστο ύπνο καθημερινά.

Η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με τους εξής τρόπους:

  • Να επανεκπαιδεύσει το νου να προσμένει την απόλαυση ενός γαλήνιου και ήρεμου ύπνου.
  • Να διδάξει νέες τεχνικές χαλάρωσης που θα βοηθήσουν το νου και το σώμα να χαλαρώνει στο τέλος κάθε μέρας. Ο ύπνος σε αυτό το επίπεδο και στάδιο γίνεται πιο εύκολος.
  • Να βοηθήσει να μάθει το άτομο τεχνικές που θα απομακρύνουν από το μυαλό σκέψεις που απασχολούν το άτομο. Η αϋπνία και τα περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο είναι ένα φαινόμενο ευρέως εμφανίσιμο της εποχής και αντιπροσωπεύει τα μοτίβα της σύγχρονης εποχής.
  • Να βοηθήσει να κατανοήσει και να επιλύσει το άτομο τις αιτίες που προκαλούν την αϋπνία και τα προβλήματα ύπνου γενικότερα.

Τα προβλήματα του ύπνου χωρίζονται γενικότερα σε δύο κατηγορίες: Το πρώτο είναι ότι το άτομο δεν είναι σε θέση να κοιμηθεί το βράδυ, καθώς το μυαλό συνεχίζει να είναι απασχολημένο και να ανησυχεί για σκέψεις, προβλήματα, δυσκολίες που το απασχολούν ή που σχετίζονται ειδικότερα με την επόμενη μέρα. Το δεύτερο περιλαμβάνει διακεκομμένο ύπνο με το άτομο να ξυπνά πολύ νωρίς και να μην είναι σε θέση να ξανακοιμηθεί ή να μην μπορεί να ξεκουραστεί.

Μαθαίνοντας αποτελεσματικές τεχνικές αυτοΰπνωσης μπορεί να βοηθηθεί βελτιώνοντας σημαντικά συνήθειες του ύπνου του και έμμεσα να λειτουργήσει θεραπευτικά και σε προβλήματα που σχετίζονται με την αϋπνία και τις διαταραχές ύπνου, όπως το ημερήσιο άγχος ή το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 

Κυριακή Λέντζιου

MSc, Κλινική Ψυχολόγος